teisipäev, 12. jaanuar 2010

Reiki

Reiki jaapani juured – Mikao Usui

Reiki on maailmas laialt tuntud tervendus - ja enesearendussüsteem. Reiki on pärit Jaapanist. Reiki loojaks on Mikao Usui.
Mikao Usui oli väga mitmekülgne ja haritud. Ta oli Jaapani 20 saj. algusaastate ühiskonnas lugupeetud, kõrgel positsioonil olev mees.

Usui eesmärk polnud õpetada inimestele midagi uut, vaid aidata neil lahti lasta kõigest sellest ,mis nende elu ja arengut ei toeta. Sel moel on võimalik järk –järgult kontakti saada oma tegeliku minaga ja mõista , et inimesel on eluks vajaminevad teadmised sünnist saati olemas.

Usul oli Usuile suur suur mõju. See ei tähenda , et reikisüsteem oleks usk- seda see kindlasti pole. Reiligioon ja vaimne praktika pole üks ja seesama asi.
Usui praktiseeris Tendai budismi mikkyo koolkonna meditatsioone ja praktikaid. Mikkiyo on üks esoteerilise budismi voole. Läbi Usui on reiki mõjutatud ka sintoismist ja jaapani võitluskunstidest.

Arvatakse , et tendai budist Usui oli peale selle ka shugenja ja praktiseris shugendot vähemalt kahel Jaapani mäel. Shugendoga seostatakse Jaapanis paljusid kuulsaid mägesid. Shugenjade praktikasse kuulub kaugtervendamine, ennustamine, selgeltnägemine , palvete ja rituaalide läbi- viimine, loitsimine ja vaimude väljaajamine. 1922. aastal sai Usui Kurama mäel paastudes ja mediteeridas taevase ilmutuse. Seda sündmust loetaksegi reiki sünniks.

Shugenjade hulgas oli paastumine tavaline. Paastu ajal joodi ainult külma vett - ja seda mägedes koskede läheduses kesk Jaapani talve – ning korrati väesõnu. Seda kõike tehakse sisemise väe kogumiseks ja seejärel vajalikku kohta suunamiseks..

Usuil oli õnnestunud ühendada tendai budismi salateadmised (mikkyo) ja shugendo munkade õpetus. Tema töö tulemused olid silmnähtavad ja seetõttu pealuvad.

Mõistmaks , miks see nii erline saavutus on , tasub teda, et mikkiyo õpetuste täielikuks omandamiseks kulus viistest kuni kakskümmend aastat ja sama palju aega kulunuks , et saada shugendost pelgalt algteadmised. Usui ühendas mõlema õpetuse tuuma ja tegi saaduse omandamise võimalikuks inimestele nende eluajal. Usui kohandas ja miksis mikkyo õpetuse, sintoismi, võitluskunsti ja shugendo, kuni sai õpetuse, mille suutsid omandada ka energiatöös võhikud. Usui oli oma eluajal tuntud rohkem vaimse õpetaja kui tervendajana.

Reikisüsteem - selle muutumine ja areng õhtumaades

Usui õpilane Hayashi kes oli 1938 . aastaks välja õpetanud kolmteist reikiõpetajat ja pannud aluse reiki õpetamisele ja praktiseerimisele nii, nagu see on üldjoontes tuntud praegu läänemaailmas, oli õpetajaks Hawayo Takatale. Hawayo Takata tegi reiki maailmale kättesaadavaks - õpetades USA -s välja 22 reiki meistrit. Ta andis reikiõpetuse neile edasi sellisel kujul nagu tema seda tundis. Sellest ajast on reikisüsteem elanud täiesti uut elu, mis erineb suuresti selle Jaapani algkujust. Lisandunud on new age mõjutused ja esile kerkinud Tiibeti mütoloogilised õpetused.

1980. a. naasis läänestunud reikisüsteem Jaapanisse ja sai seal populaarseks. Samas 1990 aastate keskpaigas said lääne reikiuurijad teda , et mõned Usui õpilased on veel elus ja on olemas Jaapani reiki, mis on suuresti erinev läänes tuntud reikisüsteemist.

Läänemaailmas on väga palju erinevaid reikistiile. Laias laastus jaotatakse siin reiki kahte suunda –traditsioooniline reiki ja mittetraditsiooniline reiki. Ka sellest, mis on üks ja mis teine saadakse isemoodi aru. Väga palju oleneb siin reiki meistri eelistustest ja tõekspidamistest.


Õpetaja valimine

Reiki meistri ehk õpetaja valimine on väga tähtis samm. Sinu õpetaja peaks olema inimene, keda usaldad ja kelle seltsis sa ennast häsiti ja innustatuna tunned. On siiski mõned asjad mida õpetajalt küsida , enne kui teed valiku tema kasuks :

1) Mis liini õpetaja kuulub ehk milline on tema reiki sugupuu ? (Liin on süsteemi rajajani tagassiulatuv õpetajate nimistu. Liini põhjal saab otsustada, milliseid meetodeid ja infot õpetajalt õpilasele edasi anti )

2) Mitu pühitsust (kooskõlastust ) tehakse ja kas need viib läbi õpetaja isiklikult või ka tema edasijõudnud õpilased ?

3) Mitmes astmes ta reikit õpetab, millised on hinnad ?

4) Kas ühel koolitusel pühitsetakse ainult teid huvitava astme õpilasi või on seal ka teiste astmete õpilasi pühitsusi ja koolitust saamas ?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar